Kandidátem na premiéra až do smrti. Babiš mění i vinou Zemana poměry. Komentář V. Dostála

Andrej Babiš i nadále odmítá byť na chvilku variantu, dle které by se jeho hnutí ANO zachovalo jako politická formace, která si je vědoma zcela elementárního předpokladu jakékoli politické práce: schopnosti uzavírat kompromisy. Na nic takového se předseda hnutí a premiér v demisi nechystá. A popravdě řečeno: v danou chvíli k tomu nemá ani důvod. Čas i prezident jsou na jeho straně a tudíž mu nic nebrání v tom, aby do médií vypouštěl nejapné vtipy o tom, kterak je a bude v hnutí – jehož je zakladatelem a neomezeným pánem – pouze on kandidátem na premiéra. A to prý až do jeho smrti. Přesně tak to Babiš ve středu řekl.

Nejen proto je zřejmé, že o politice navzdory tlachům o „makání pro stát a pro lidi“ uvažuje podobně jako o podnikání, tedy především kořistnicky. Dobyté kóty opouštět nemíní, na úřadu vlády se mu zalíbilo. Co na tom, že nemá většinu k tomu, aby v parlamentu prosazoval dlouhodobý a koherentní politický program. Ba co víc, jeho vláda de facto něčím, co by aspoň vzdáleně program připomínalo, nedisponuje. Což jí ale nebrání v tom, aby hledala cesty, jak měnit i tak závažné zákony, jako je ten o státní službě.

Nejstrašnější na tom je, že neexistuje mnoho způsobů, jak do stávající situace vnést jakoukoli dynamiku. Sněmovna je roztříštěná a prezidentovi tento patový stav maximálně vyhovuje. Pokud po volbách pospíchal s odvoláním Bohuslava Sobotky a pověřením Babiše sestavením vlády, měl k tomu minimálně dvojí motivaci, která mu dneska chybí: pomstít se a zbavit nenáviděného Sobotky a pracovat s předsedou hnutí ANO tak, aby nejprve nenominoval nikoho do prezidentské volby a vzápětí se mu odvděčil za vstřícnost a podpořil ho před jejím prvním i druhým kolem. Celkové aranžmá a časový sled událostí navíc Miloš Zeman tlačil k tomu, aby celý proces prvního pokusu sestavení vlády kulminoval právě v týdnu před prezidentskou volbou. Vlastně si na tom postavil kampaň. A dosáhl svého cíle.

Všichni poslanci ANO jsou rukojmí Babiše, jejich mlčení mě děsí, říká Jan Farský

sinfin.digital