KOMENTÁŘ: Babišova PR pirueta kolem Ondráčka. Zvítězí tlak veřejnosti nad pragmatismem?

Markéta Žižková

Premiér Andrej Babiš se svým týmem předvádí pozoruhodný PR veletoč. Chytil se mediálně vděčného odporu ke zvolení komunisty Zdeňka Ondráčka do čela komise pro kontrolu GIBS a rychle naskočil na spasitelskou vlnu v duchu „sice za to nemůžu, ale holt se toho ujmu a zařídím nápravu ke spokojenosti většiny“. Celý postoj, který za šéfa hnutí ANO popsali v „jeho“ tradičním víkendovém statusu jeho rádci, ze všeho nejvíce působí jako vrcholný PR alibismus. Je otázkou, kdo mu vlastně dokáže uvěřit.

Rychlé shrnutí poslední dnů: poslanci v pátek v už několikátém tajném hlasování těsně zvolili předsedou sněmovní komise pro kontrolu GIBS Zdeňka Ondráčka. Komunistického poslance, který zasahoval v roce 1989 proti protirežimním demonstracím. A dodnes toho nelituje, protože podle svých slov nedělal nic protizákonného (ovšem bez nějaké reflexe toho, jaké zákony a v čí prospěch tehdy platily).

Ondráček se do čela komise dostal až na několikátý pokus. Aneb zkoušelo se to ve sněmovně tak dlouho, až to jednou prostě vyšlo. Pro jeho zvolení hlasovala i zhruba polovina přítomných poslanců hnutí ANO. 

U veřejnosti vyvolalo rozhodnutí velkou vlnu nevole a v pondělí večer se tak bude demonstrovat hned v jedenácti českých městech. Podle organizátorů by mohly dorazit i desetitisíce lidí.

Komunista Ondráček v čele komise pro GIBS nepřestává vadit. Protestovat dnes chtějí tisíce lidí

sinfin.digital