Komentář Bohumila Pečinky: Udej svého živnostníka

Bohumil Pečinka

Od poloviny letošního roku odstartuje ministerstvo financí pseudoloterijní hru s názvem Účtenkovka. Že půjde skutečně o zajímavý loterijní byznys svého druhu, o tom svědčí i jméno hlavního subdodavatele systému, jímž je společnost Sazka.

 

Ministerstvo financí chce vyplácet roční výhry za  65 milionů korun a výherce bude vyhlašovat každý měsíc. Tímto ale výčet hravých a herních aspektů celé věci končí. Všechno ostatní je už jenom a pouze politika. Oficiálním smyslem celé akce je přimět lidi brát si v restauracích a obchodech účtenky a následně zapisovat jejich čísla na oficiální web, kde se každý může přesvědčit, jestli je účtenka platná, nebo ne.

Za tuto svou aktivitu bude každý odměněn tím, že bude zařazen do slosování o peníze, auta a kdovíco ještě. Ministerstvo financí bude také zpětně zjišťovat, jestli účtenky jsou, nebo nejsou v pořádku. Tento systém, který zatím funguje ve třech evropských zemích (Slovensko, Slovinsko, Chorvatsko) má své mentální přesahy do minulosti a také ekonomické důsledky pro budoucnost. Předně dochází k opětovnému oživení protektorátně-komunistické udavačské mentality. Ta byla u nás, v zemi závisti, jak Česko nazval profesor Václav Černý, přítomná vždycky.

EXKLUZIVNĚ Z UKRAJINY: Musíš podle zvuku poznat, jestli raketa letí k tobě, nebo od tebe. Jinak zemřeš

sinfin.digital