KOMENTÁŘ: Chovanec chce jen "přečůrat" Evropskou unii, o zbraně zase tak moc nejde

Vyrostl jsem v rodině, kde byly zbraně úplně běžnou součástí života. Už někde kolem desátého roku života jsem uměl střílet z brokovnice, kulovnice či malorážky. Když náš lovecký pes byl nemocný, zastřelili jsme jej za barákem legálně drženou zbraní, aby netrpěl. Rodin, které fungují podobně, jsou v Česku tisíce. Přesto je země šestou nejbezpečnější na světě a zločinů spáchaných legálně drženou zbraní je tu velmi málo, ačkoli zbraní tu zase tak málo není. Zákon o držení zbraní je podle mnohých brilantně formulovaný a je založen na důvěře států a majitelů arzenálu. Proč tedy v Ústavě ukotvovat něco, co je už tak dostatečně ošetřené? 

Důvod je nasnadě a už ho připouští i ministr vnitra Milan Chovanec, který o něm z počátku raději mlčel. Úprava Ústavy ve středu schválená sněmovnou má „přečůrat“ Evropskou unii a na území Česka podstatně omezit dopady unijní novely o držení zbraní. A samozřejmě má posílit pozici země při posuzování žaloby, kterou Chovanec podá k Soudnímu dvoru EU.

Unijní směrnice změní český zákon o držení zbraní, kdežto věc národní bezpečnosti je pořád pod kontrolou členských států. A právě čerstvá změna Ústavy má alespoň částečně zajistit, že pro legální držitelé zbraní se v České republice změní jen málo, protože to bude právě věc národní bezpečnosti, nikoliv záležitost spadající pod oblast, kde je unie králem.

V podstatě jde o postup, který bude velmi zajímavé sledovat i pro ostatní členské státy. Tady vůbec nejde o to, zda to posílí práva držitelů zbraní. Neposílí a není to podstatné. Jde o kompetenční spor. Unijní právo je sice nadřazené ústavě členských států, ale nikoliv bez výjimky. A každý bude sledovat, zda se mu tato „česká ulička“ nehodí někdy v budoucnosti.

Je tu ovšem i druhá otázka. Stojí za to se bránit novele unijní směrnice o držení zbraní? Za mě ano, protože takový paskvil zase tak často neuvidíte. Samotný předpoklad, že omezíte terorismus tím, že občanům unie, kteří zbraň drží a splňují pro to podmínky, znepříjemníte život, je pochybný. Podle všech průzkumů a informací si drtivá většina teroristů pořizuje zbraně na černém trhu. S novelou unijní směrnice se trh ještě rozroste, protože zakazuje například poloautomatické zbraně se zásobníkem na více než 10 nábojů a podobně. Tyto zbraně nezmizí, jen se přesunou na černý trh, kde bude jejich držení nedohledatelné.

sinfin.digital