Komentář Jana Jandourka. Erdogan řádí a západní svět jen bezmocně přihlíží

Jan Jandourek

Zatýkání v Turecku pokračuje a v souvislosti s tím pochopitelně rostou i obavy evropských zemí o další vývoj v této zemi. Minulý týden byl zatčen vůdce opoziční prokurdské Lidové demokratické strany (HDP). Rozpad turecké demokracie pokračuje a Evropa jen kouká, co je hned za jejími hranicemi u „spojence“ všechno možné.

Kurdský politik Selahattin Demirtaş byl zatčen, protože prý selhal při spolupráci s protiteroristickými operacemi a jeho strana si neudržela odstup od militantní Strany kurdských pracujících (PKK), bojující za kurdskou nezávislost od 80. let. Přitom HDP je seskupení mnoha proudů od umírněných věřících po sekulární demokraty, není to žádné jednolité uskupení. Nejde tady o problém jedné strany, ale o vytváření diktátorského režimu.

V americkém agregátoru on-line novinek Huffington Post připomíná komentátorka Jody Sabralová, co kdysi řekl prezident Erdoğan, když byl ještě starostou Istanbulu: „,Demokracie je jako vlak, z něhož vystoupíte, když dojedete do stanice.‘ Rozhodl se, že dosáhl stanice?“ A mohl by jí být prezidentský palác, který vystavěl údajně za 500 miliónů dolarů? V neděli na shromáždění v Istanbulu zase prohlásil: „Nestarám se o to, že mě nazývají diktátorem nebo čímkoli jiným. To jde jedním uchem tam a druhým ven. Co na tom záleží, co si o mně lidé myslí?“

Přece jen ho to asi zajímá, protože Evropský parlament vyzval ke zmrazení přístupových jednání s Tureckem a Ankara reaguje podrážděně. Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan už během přípravy rezoluce řekl, že dokument nemá podle něj žádnou hodnotu. „Bez ohledu na výsledek toto hlasování nemá v mých očích absolutně žádnou cenu.“ Vyhrožuje také Evropě tím, že umožní další velkou vlnu uprchlíků.

To je hezké, ale skutečně si ještě někdo myslí, že by Turecko mohlo vstoupit do Unie? Jako diktatura, kde se uvažuje o obnovení trestu smrti?

Celý komentář si můžete přečíst na stránkách Reflexu

sinfin.digital