Komentář: Zmatek v předvolebních kampaních. Přináší úřad pro dohled jen další nejasnosti?

Markéta Žižková

Úřad, jehož smyslem je dohlížení na financování předvolebních kampaní, rozdává první pokuty. Kvůli postihu se nyní rozčiluje nejen miliardář Andrej Babiš, u něhož se už od začátku předpokládalo, že má vzhledem ke svému rozpočtu největší šanci dostat se s úřadem do sporu. Pokuta hrozí také novinářům, kteří republiku objíždí s knihou, která šéfa hnutí ANO naopak silně kritizuje. První správní řízení, ale i dlouhodobá komunikace úřadu, který se skrývá pod krkolomnou zkratkou ÚDHPSH, ukazují na jeho základní problém: široce vymezenou kampaň. Přidává se otázka, zda budou mít pokuty ve výši deseti tisíců reálný dopad, nebo budou brány pouze jako buzerace.

Absurditu vymezení, kde začíná a končí předvolební agitace, ukazuje případ knihy o Andreji Babišovi s názvem Žlutý baron. Ilustruje ji i konverzace autorů publikace s členem úřadu Janem Outlým na Twitteru. V ní se dohadují, zda je publikace v rámci předvolebního klání „autem, jež musí být označeno SPZ, nebo semaforem“.

Autorům knihy a novinářům Zuzaně Vlasaté a Jakubovi Patočky hrozí pokuta až sto tisíc korun. Rozhodnutí by mělo padnout do konce října. Podle Patočky má přestupek spočívat v tom, že autoři knihu, která velmi kriticky popisuje podnikání a politické působení šéfa ANO, propagovali v rámci svých besed po Česku. Novináři tvrdí, že jde o šikanu a zásah do svobody projevu.

Faktem je, že k nejasnostem publikuje úřad na svých webových stránkách průběžně dotazy a odpovědi. Jedna z nich definuje, že i pro ty, kteří chtějí „vést negativní kampaň na vlastní pěst, tedy bez vědomí některé kandidující politické strany, hnutí nebo jejich kandidáta, platí stejná pravidla jako pro osoby, které chtějí některou stranu bez jejího vědomí podpořit“.

Na stranu novinářů se ale přidal třeba i Nadační fond nezávislé žurnalistiky, který ve svém vyjádření uvedl, že „zahájení přestupkového řízení proti spolku Svoboda projevu (novináři jej založili pro propagaci knihy – pozn. red.) považuje za krajně nešťastné a ve své podstatě nebezpečné pro svobodu projevu v České republice“. Debata se vrací opět k tomu, kdo je jakým účastníkem provozu. Pokud se tedy budeme držet příměru automobilu a semaforu…

sinfin.digital