Martin Schulz může rozložit Evropskou unii a Čechy radikalizovat. Komentář Michala Půra

Čechům požadujícím vystoupení z Evropské unie se splnil sen. Němečtí křesťanští demokraté Angely Merkelové v podstatě kapitulovali a odevzdali nejvlivnější pozice v nově vznikající vládě politikům z SPD. Za pozornost stojí především změna na německém ministerstvu zahraničí. Novým šéfem diplomacie se totiž stane dosavadní šéf SPD Martin Schulz.

Vzhledem k okolnostem to je poměrně překvapení. Schulz v mládí propadl alkoholu, byl nezaměstnaný, nedostudoval vysokou školu, přivedl sociální demokraty k nejhoršímu výsledku v historii a dotáhl to maximálně na předsedu Evropského parlamentu, kde sice zanechal hlubokou stopu, ale stopu ne zrovna pozitivně hodnocenou. S jeho radikálními eurofederalistickými vizemi mají problém i někteří eurofederalisté, přičemž Schulz se nebojí napadat ostatní členské státy kvůli jejich údajně nedostatečnému evropanství.

A právě v tom vězí největší problém, který může ještě zesílit volání po vystoupení z Evropské unie v některých zemích. Mimo jiné i v Česku. Schulz je totiž člověk, který spíše společnosti rozděluje, než spojuje. „Chci, aby vznikla nová ústavní smlouva, jež povede k vytvoření federální Evropy,“ uvedl Schulz v loni v prosinci v projevu před spolustraníky v Berlíně. Ve svých myšlenkách šel přitom ještě dál s tím, že chce do roku 2025 vytvořit Spojené státy evropské.

Nejradikálnější je ovšem Schulzova představa, že ústavu vytvoří „občané“ a státy, které s ní nebudou souhlasit, budou muset opustit Evropskou unii. V této souvislosti se německý politik tvrdě opřel do Maďarska a Polska. Podobné úvahy byly v podstatě neškodné ve chvíli, kdy Schulz nezastával žádnou výrazně důležitou pozici. Post ministra zahraniční ale jeho hlas výrazně zesílí. Z koaliční smlouvy mezi CDU/CSU a SPD je rovněž patrné, že právě debata o budoucnosti EU bude jedním z pilířů nové německé vlády. Hlasem této politiky ovšem bude Schulz, což není dobrá zpráva nejen pro Česko.

Při této představě se nepochybně nejednomu evropskému politikovi vybaví slova bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho, který v žertu v Evropském parlamentu nabídl Schulzovi roli „kápa“ v německém koncentračním táboře. Berlusconiho slova vyvolala pobouření, ale italský politický matador si z nich mnoho nedělal. „Jen jsem mu vlídně řekl, že mám pro něj práci, protože můj kamarád režisér natáčí film o německých koncentračních táborech… Myslel jsem si, že mu skládám kompliment. To byla velká chyba,“ uvedl.

sinfin.digital