Nezodpovědnost Bruselu může způsobit nárůst nelegálního tabáku v EU

Karel Vojtěch

Nejpozději v květnu 2019 má začít fungovat nový systém sledování tabákových výrobků v celé EU. Vyplývá to z evropské tabákové směrnice, která začala platit již v roce 2014. Avšak ani 5 let, které byly určeny mimo jiné na přípravu tohoto projektu, se nezdají pro Brusel jako dostatečné. Původně technická diskuse mezi státy a Evropskou komisí se stala předmětem politických střetů a je i v centru pozornosti mnoha lobbistů.

Nelegální trh s tabákovými výrobky je dlouhodobě významnou hrozbou pro všechny evropské země, a to jak kvůli významným výpadkům daní, tak i kvůli dalším bezpečnostním hrozbám. Vzhledem k rostoucím daním a tedy i rostoucí ceně cigaret je přitom stále více atraktivní. Analýza KPMG odhaduje, že evropské země přicházejí zhruba o 10 miliard EUR ročně.

Evropská komise měla celou prováděcí legislativu připravit již dříve, vzniklo však podezření z ovlivňování doprovodné studie ze strany firem, které mohly příslušný systém provozovat. Proces tvorby legislativy tak musel začít znovu od začátku a nabral významné zpoždění. Příští týden budou zástupci Evropské komise jednat s členskými státy i experty, aby bylo nalezeno vhodné řešení.

sinfin.digital