Politika v Česku se musí rychle vrátit k pravo-levému ideovému střetu. Jinak to mohou tradiční strany zabalit

Jiří Štefek

Podle všech nedávných i současných průzkumů volebních preferencí se stane vítězem letošních voleb do Poslanecké sněmovny hnutí ANO 2011. Ostatní strany zatím zůstávají poněkud v klidu, anebo se zmohou jen na otřepané klišé, že to jsou jen průzkumy a volby pak dopadnou jinak (pochopitelně pro ně lépe). Jenže nedopadnou.

Voliči jsou znechuceni, moc nevědí, podle čeho se rozhodovat, a k volbám jich chodí čím dál méně. Ke své jasné volební orientaci totiž potřebují vzájemné jasné pravo-levé vymezení se jednotlivých stran. Pokud se k tomuto tradičnímu modelu nejsou schopny vrátit, mohou to zabalit anebo budou v příští sněmovně jen živořit.

Stačí se přitom podívat jen pár let zpátky. V roce 2006 ve volbách do Poslanecké sněmovny získala ODS 81 mandátů, ČSSD o sedm méně. O dva roky později ve volbách do Senátu získala ČSSD 23 křesel a ODS tři křesla. Jinými slovy, tyto dvě hlavní strany takřka vyluxovaly politické spektrum, ostatní jen živořily. Proč? Strany se jasně programově vymezily, jedna vlevo, jedna vpravo. V čele měly silné lídry a ostře kontrastní program.

Já, Frank-Walter I. Komentář Igora Záruby

sinfin.digital