Pozor až budete vyplňovat daně. Na penzijním a životním pojištění můžete vydělat více

Peter Bukov

Jednou z daňových změn, která ovlivní naše daňová přiznání podávaná na jaře příštího roku za rok 2017, je zvýšení limitu pro odpočet penzijního pojištění a životního pojištění od základu daně. Tento limit se totiž zvyšuje na dvojnásobek ze stávajících 12 tisíc Kč na 24 tisíc Kč.

Na penzijním připojištění, prostřednictvím kterého lidé spoří na důchod, je maximální roční státní příspěvek ve výši 530 Kč měsíčně, tedy 6 360 Kč. Na tom se nic nemění. Nemění se nic ani na možnosti odečíst si toto spoření z daňové povinnosti. Maximálního plnění však člověk dosáhne pouze v případě, že do spoření investuje tři tisíce korun měsíčně a víc, v takovém případě je možnost odečíst celých 24 tisíc daňové povinnosti. Za spoření dva a půl tisíce měsíčně je možné uplatňovat daňový odpočet ve výši 18 tisíc Kč ročně, minimální odpočet je vztažen k investici 2 000 Kč měsíčně.

K navýšení, přesněji řečeno zdvojnásobení limitu pro uplatnění daňového odpočtu dochází i u produktů životního pojištění bez možnosti flexibilního výběru - původní limit narostl z 12 000 Kč taktéž na 24 000 Kč.

Prakticky to znamená, že pro dosažení maximální daňové výhody musí poplatník vkládat minimálně 3 000 Kč na penzijní spoření a 2 000 Kč na životní pojištění, tedy celkem investovat do pojistných produktů 5 000 Kč měsíčně. Ve spojení se základní slevou na poplatníka daně to znamená, že zaměstnanec s průměrným příjmem (27 220 Kč) by při této výši investic fakticky žádnou daň neplatil (v roce 2016 s nižšími odpočty poplatník zaplatí na dani 20 550 Kč). Je však samozřejmě diskutabilní, kolik lidí s průměrným příjmem je schopno měsíčně odkládat stranou 5 000 Kč.

Příležitost dlouhodobné investice do těchto pojištění se tak reálně otevírá jen středně a vysokopříjmovým skupinám, případně těm skupinám zaměstnanců, které dostávají velkorysý příspěvek na penzijní pojištění od svého zaměstnavatele.

Autor je hlavní analytik společnosti Top Forex

sinfin.digital