Real Madrid mění kvůli muslimům znak. Nezakážeme rovnou fotbal? Komentář Jiřího X. Doležala

Jiří X.

Fotbalový klub Real Madrid podnikl vstřícné gesto směrem ke svým islámským fanouškům. Ze znaku klubu bude v muslimských zemích odstraněn kříž, aby nepohoršoval jejich náboženský jemnocit. Je to hezký začátek, ale měli bychom jít v multikulturní vstřícnosti mnohem dál.

Západní civilizace je sebestředná, expanzívní a necitlivá. Soustavně nutí příslušníky cizích kultur, aby se jí přizpůsobovali, a dominance západní kultury je stejně agresívní jako v dobách kolonialismu. Projevuje se to i ve sportu – náš civilizační okruh například tím, že dává v televizi fotbal, nutí muslimy, aby na něj koukali. Což je kulturní agrese a diskriminace jak z učebnice.

Nyní se konečně někdo z naší kultury zastyděl – a byli to sami fotbalisté, jimž došlo, jak nepřijatelně alespoň některé fotbalové kluby urážejí islám. Například Real Madrid má ve svém znaku kříž – symbol křižáckých válek, a tedy symbol hrubé agrese proti muslimům. Proto nyní klub přistoupil k zásadnímu řešení: Firma, která bude distribuovat suvenýry Realu, jako trička a podobně, ve Spojených arabských emirátech, v Saúdské Arábii, Kataru, Kuvajtu, Bahrajnu a Ománu, bude na tam prodávaných suvenýrech mít modifikované logo klubu, na němž bude chybět pro muslimy urážlivý symbol křesťanství – kříž. Podle klubu jsou někteří lidé v Zálivu na kříž citliví.

sinfin.digital