Restaurace v éře EET. Komentář Petra Holce

Petr Holec

Pro restaurace, hospody a hotely od čtvrtka platí povinná elektronická evidence tržeb (EET). Někteří hospodští slaví, jiní stávkují a další hned zdražili. Evidentně do svého podnikání najednou započítali nejen náklady na registrační pokladny, ale i různé daně, které dosud neplatili.

Právě proto někteří slaví. Podnikání jim totiž ničí právě kolegové, kteří své hospody téměř osvobodili od daní. A člověk nemusí být hospodský, aby věděl, že ve spolupráci s finanční správou prostě obědové „meníčko“ za 70 korun neuvaříte. „Nejde za to uvařit poživatelný oběd,“ řekla i bývalá náměstkyně ministra financí Andreje Babiše (ANO) Simona Hornochová.

Nebo aspoň ne tak, aniž byste se při vaření neodklonili hned od několika daní, můžu-li vykrást exministra ODS Kocourka: od DPH, daně z příjmu, zdravotního i sociálního pojištění… Na těchto všech daních se v gastronomii, která je stále požehnaná platbami v hotovosti, a tudíž částečně ušetřená státního monopolu daňového násilí, hojně šidí. Nejen po Praze běhají hospodští-milionáři, kteří přiznávají příjem pokladní z hypermarketu. A to, když mají charitativní nutkání. Jinak hrdě daní i nulu.

Pokračovat ve čtení komentáře na stránkách Blesk.cz

sinfin.digital