Štěch na hraně ekonomického fašismu a živnostníci, které každý rád, když se to hodí. Glosa R. Maleckého

Hlídacípes.org, Robert Malecký

Prezident Miloš Zeman se svou rodinou navštívil britskou panovnici. V době, kdy píšeme tento souhrn, zatím není známo, že by se ČR ocitla ve válečném stavu s pátou nejmocnější armádou světa, což je za daných okolností asi maximum možného. A nyní podrobněji k některým událostem uplynulého týdne.

Sociální demokracie se konečně rozhodla jít cestou, na kterou se měla vydat nejpozději na podzim roku 2004, kdy ohromila svět tandemem Gross-Sobotka. Následkem některých ne zcela předvídatelných okolností to sice chvilku trvalo, ale výsledek se přece jen po 13 letech dostavil: Sobotka se odebral do politického smetí. A nový tandem Zaorálek-Chovanec dostal do kampaně pěkný příspěvek od šéfa Senátu Milana Štěcha.

„Myslím si, že je tu velká skupina lidí, kteří pracují jako OSVČ a nejsou z národohospodářského hlediska efektivně využití.“
(Milan Štěch zajišťuje korporacím pracovní sílu, sjezd odborového svazu KOVO, 15. června)

Později už se z tématu samozřejmě bruslilo, zejména s odkazem na to, že Štěch prý myslel jen zneužívání švarcsystému. Pro nás ale i tak zůstává zajímavá ta linka, v níž politik navrhuje omezení soukromého podnikání ve prospěch velkých korporací, které nedostatek pracovní síly v Česku trápí nejvíc. Ať po politologických encyklopediích pátráme jakkoli, vychází nám z toho v lepším případě korporativismus, v horším ekonomický fašismus.

VIDEO: Zeman u královny. Pochlubil se dcerou a balancoval na hraně etikety

sinfin.digital