Svátek demokracie je tu. Dostane polistopadový režim ještě jednu šanci? Komentář V. Dostála

„Ano, pokud všichni tady kolem mě ztělesňují politický systém, který u nás vzniknul po listopadu 1989, systém korupce a rozkrádání, jsme antisystémovou stranou. Naším cílem je tento systém zničit.“ Tato slova vyřkl včera v Superdebatě Václava Moravce na ČT24 předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Ve zkratce přesně vystihují střet, o němž voliči dnes a zítra rozhodují. Polistopadový režim v něm hraje o přežití.

Voliči dnes a zítra nerozhodují o ničem menším, než o tom, zda přežije politické uspořádání, které se v České republice po roce 1989 postupně zformovalo. Pokud máme brát vážně předvolební průzkumy, je pravděpodobné, že volby završí rozvrat, který započal volbami v roce 2010. Pro předchozí dvacetileté období byly charakteristické dvě základní konstanty: české politice dominoval socioekonomický konflikt, na jehož pozadí se postupně profilovala pravice a levice. Zároveň snad až na minoritní KSČM ani jedna relevantní strana nezpochybňovala základní ústavně-politickou konstrukci zastupitelské demokracie.

Výsledek dnešních a zítřejších voleb obě tyto konstanty podle všech očekávání smete: většinu mandátů nejspíš obdrží strany, které svou expanzi založily na protestu nejen proti levicovým nebo pravicovým politikám, nýbrž proti politice jako takové. Co se bude dít potom, nevíme, jisté ale je, že se jak Babiš a Okamura, tak komunisté, netají svou kritikou celého polistopadového režimu. Nástup protestních hnutí obnažuje krizi zastupitelské demokracie v jejím jádru: většina voličů má pocit, že je v politice nikdo nezastupuje, nikdo nehájí jejich zájmy. Demokratický provoz ztratil v jejich očích legitimitu, neboť jsou z něj vyloučeni. Krize naší politiky je tak především krizí zastupitelské demokracie, politici totiž zapomněli, že suverénem je i tady volič. A ten jim to podle všeho dneska a zítra pěkně zostra připomene.

Volby 2017: Česko má první den za sebou. V Praze byla zatím nadprůměrná účast

sinfin.digital