Taky máte až moc rychlý mozek? Debata o hoaxech a fake news mě odhalila

Kateřina Kadlecová

Kolikrát člověk přijde domů z hospody, otevře facebook a postuje věci, které by za normálních okolností nikdy neřekl. A nemusí jít o slogany typu „XY do plynu“ nebo výkřiky o tom, co by Pegida měla udělat s dětmi imigrantů. V tu chvíli rychleji cítíte než myslíte a vypouštíte do éteru neověřené informace, vydáváte dojmy za pravdu a lajkujete pod vlivem jako o život radikální kecy – aniž byste si všimli, že jste se stali obětí manipulace nebo že sami manipulujete.

„Jsem nadšený, když se v rámci svých přednášek po republice setkám s člověkem, který nevěří na chemtrails,“ říká Leoš Kyša plnému sálu Knihovny Václava Havla. Místopředseda Českého klubu skeptiků Sisyfos a publicista na zlá práškující letadla, jimiž vlády států hnojí své občany, aby byli povolnější, neplodní nebo se nakazili chřipkou, prostě nevěří.

Ani my ostatní, účastníci pondělní debaty nad novou knihou Petra Nutila, zakladatele pravdomluvných serverů manipulatori.czpopravde.cz a autora titulu Média, lži a příliš rychlý mozek: Průvodce postpravdivým světem. Mýtům a legendám o chemtrails zřejmě nevěří ani odhadem šedesátihlavé publikum. Ale co zbytek našeho ateistického národa, který namísto víry v boha přijal víru v to, že Romové mohou jezdit zdarma MHD a chodit zadax do plavečáků, a to zejména v Sudetech?

Jak nenaletět fake news? Tipy a triky, se kterými si fotky a videa z internetu můžete ověřit i vy

sinfin.digital