Tohle jsou největší bizáry voleb. Jenže se jim nejde jen smát. Glosa M. Žižkové

Markéta Žižková

K silnici se pomalu blíží utrápená seniorka s chodítkem. Už to vypadá, že se jí podaří přejít. Pak se k ní ale zezadu přiřítí skupinka zahalených žen a muž s arabským šátkem na hlavě jí chodítko v honbě za sociálními dávkami podrazí. Seniorce zbydou jen oči pro pláč. Na podkresu dramatické hudby přitom zaznívá: „Budete si moc vybrat, zda dát peníze našim dětem a seniorům, nebo muslimům a Afričanům.“ Do voleb zbývá jen o něco víc než dva týdny, a na České televizi tak odstartovala oblíbená disciplína vysílání volebních spotů. Tento konkrétní patří Bloku proti islamizaci a jedním z těch, které stanovily nové dno.

Podle zákona mají kandidující strany na ČT a v Českém rozhlasu k dispozici celkem čtrnáct hodin vysílacího času. Experti se shodují, že klipy s výsledky voleb příliš nezamíchají. Jak upozornil v rozhovoru pro INFO.CZ Karel Komínek z Institutu politického marketingu, nový smysl jim přinesla až existence sociálních sítí. „Tím, že si strany mohou spoty nahrát na Youtube, případně je nasdílet na sociální sítě, tak jim to vdechlo nový život,“ popisuje expert.

Pro mnohé představují humorné rozptýlení do deštivých podzimních dnů. Na internetu se to už hemží dohady, které video obsadí pomyslnou nejvyšší příčku absurdity. A je z čeho vybírat. Kromě utrápených stařenek se klipy hemží i rodinami idylicky usazenými kolem stolu, nad nimiž se ale vznáší mrak hrozící islamizace. Řád národa – Vlastenecká unie si rovnou vybral jako hudební podkres skladbu skupiny Ortel Pochodeň. Zástupci DSSS se zas prochází po zřejmě severočeském sídlišti, v očích jim žhne odhodlání zatočit se všemi „nepřizpůsobivými“ a samozřejmě také s Evropskou unií.

V klipu Rozumných pak sedí s knihovnou v zádech a sepjatýma rukama krajní pravičák Adam B. Bartoš. No a pak jsou tu Realisté a jejich slib pro každého člena rodiny. Takže „pro tátu obranu rodiny, pro mámu bezpečný domov a pro naše děti českou budoucnost“. Ale děti to musí být slušně vychované, jak dokazuje klip Tomia Okamury a jeho strany – nyní zrovna SPD. Ten prý zajistí třistatisícový příspěvek těm, kteří „řádně vychovávají své děti“. Jak a z čeho? Budeme se muset nechat překvapit.

sinfin.digital