Václav Havel jako T. G. Masaryk: Monstrance, apoštol nebe i pekla, zatracovaný i uctívaný

Hlídacípes.org

Václav Havel zemřel před pěti lety – 18. prosince 2011. Kdekdo bilancuje jeho život a posuzuje se, jestli byl dobrý prezident nebo ne. Jak to ale hodnotit? Co je měřítkem kvality? Je to popularita, politické kroky, ohlasy ze zahraničí, mediální výstupy? Takové hodnocení je historicky vzato vskutku nelehké…

Podle ústavy československý prezident nedisponoval příliš velkou politickou mocí. Mediální výstupy a řečnické výkony zase nemusí být projevem silné osobnosti. Popularita je také dosti nepřesným atributem, však i Gottwald byl svého času populární, píše v komentáři pro server Hlídacípes.org historik František Štambera.

Hodnocení bude dle mého soudu vždycky ošidné. Když nad úlohou a postavením československého prezidenta uvažuji, vytane mi na mysli historka, jež se stala v prvních létech samostatného Československa.

Švehla místo Beneše

Protagonisty v tomto minipříběhu jsou tehdejší prezident ČSR Tomáš G. Masaryk a jedna z největších veličin tehdejší politické scény Antonín Švehla. TGM se cítil být už pánem v letech, přemýšlel už o svém nástupci. Toužil totiž, aby byl Československo dopřán klidný vývoj bez kotrmelců.

Kde si dnes můžete připomenout pět let od úmrtí Václava Havla?

sinfin.digital