Z ČSSD se stává semtex. I kvůli Chovancovi. Komentář Petra Holce

Petr Holec

ČSSD čeká klíčový volební sjezd, který rozhodne, jestli přežije povolební klinickou smrt. Teď se ale zdá, že možná nepřežije ani sjezd a exploduje ještě před ním. V ČSSD proti sobě stojí poslanci a senátoři, platformy a spor je i o účast ve vládě. Místopředsedou chce být 35 lidí. A ke všemu stranu štěpí i předsednická kandidatura jejího provizorního šéfa Milana Chovance, který jako by svým pověstným kvérem nyní nejvíc pálil do vlastních řad. 

Přitom ještě nedávno prožil i on nečekaný moment pravdy. Uznal, že coby jeden ze dvou volebních lídrů nese zodpovědnost za volební debakl ČSSD, že není žádný sjednotitel a že proto nebude kandidovat do jejího vedení. Teď je ale vše jinak: Chovance do hry vrátili jeho zákulisní pomocníci a taky Martin Nejedlý, poradce prezidenta Miloše Zemana. A z exministra vnitra je najednou nejen sjednotitel, ale dokonce i sjednotitel s plánem: chce ČSSD stočit doleva, ať už levou myslí jakkoli.  

Jak se to celé stalo? Jako obvykle u Chovance celkem prostě: chvíli doufal, pak ale mezi kandidáty neviděl nikoho dost silného a tak to zvedl sám. Tím ovšem ze židle zvedl i některé populární hlavouny strany. „Pokud se soc. dem. bude tvářit, že krizovým manažerem je Milan Chovanec, tak opravdu zvážím co dál. Nejrůznější zákulisní vyjednávači a šíbři mají tendenci zjišťovat podporu. Já jsem přesvědčen, že tak sjezd probíhat nemá. Delegáti by měli rozhodnout o dalším směrování, aniž by poslouchali zákulisní hráče,“ řekl například pardubický hejtman Martin Netolický kandidující na místopředsedu.

V ČSSD jsou xenofobní tendence, Chovancovi by bylo lépe na sjezdu SPD, říká Dienstbier

sinfin.digital