Zdlouhavá bitva o Hofburg. Komentář Igora Záruby

Igor Záruba

Rakušané napodruhé volí prezidenta. Málokterý střet byl v poslední době tak zajímavý a tak příznačny pro letošní rok. Proti veskrze tradičnímu politikovi Alexanderu Van der Bellenovi, který vyhrál v původním termínu a musel pak zkousnout zásah soudu a anulování výsledků, stojí Norbert Hofer. Ambiciozní populista, který po vítězství Donalda Trumpa v USA jede na euforické vlně. Jeho podpora dobře odráží trend viditelný po celé Evropě: zklamání tradičními politiky, nedůvěra v zažité pořádky a úspěch anti-systémových stran. 

Pracovna s nemoderním lesklým nábytkem. Za stolem sedí stará paní. Mluví pomalu, gestikuluje rukama. Do jejího hlasu se prolínají tóny klavíru a záběry koncentračního tábora v Osvětimi. Paní Gertruda, jak se žena jmenuje, se podle slov své dcery rozhodla k tomuto kroku sama – 89letá Rakušanka nabádá na ploše necelých pěti minut spoluobčany, aby se v dnešním hlasování o tom, kdo se stane novým rakouským prezidentem, rozhodli správně.

„Toto jsou nejspíš moje poslední prezidentské volby. Zároveň je to milník. Jde o budoucnost mladé generace. Vše, co populisté nabízejí, jsou nepravosti,“ říká v narážce na kampaň mladšího z obou kandidátů, politika pravicové Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norberta Hofera. A dodává, že brnkání na lidskou špatnost místo slušnosti už jednou zažila: Jako 16letá byla s rodiči a bratry odvlečena do Osvětimi. Vrátila se sama.

Video vidělo do sobotního poledne zhruba 3,5 milionu lidí. Sledovanosti výrazně pomohlo, že dcera paní Gertrudy kontaktovala tým druhého uchazeče, nezávislého adepta s politickou minulostí ve straně Zelených Alexandera Van der Bellena. Jeho lidé poselství důchodkyně upravili a vyvěsili na Facebook. Odtud vedla cesta na YouTube. „Pro mou matku bylo nesmírně důležité, aby se mohla vyjádřit. Opakovaně mi říká, že si připadá jako ve 30. letech minulého století,“ uvedla její dcera.

Není podstatné, že video jedny dojalo, zatímco jiné pobouřilo. Hlavním sdělením snímku je, že se země našich jižních sousedů ocitla na rozcestí. Může se z něj vydat cestou politického středu, byť zřejmě pouze na čas (Van der Bellen), nebo jasně doprava. Proti EU, proti imigrantům a desetiletím zažitých politických pořádků (Hofer).

10 věcí, které nejspíš nevíte o možném prezidentovi Rakouska. Kdo je Norbert Hofer?

sinfin.digital