Zemanova cesta ideologie zbavená. Číny se nemusíme štítit, je to jenom obchod

Prezidenta Miloše Zemana můžete nenávidět, můžete mu vyčítat jeho přístup k řešení současné vládní krize a můžete jej kritizovat za jeho přístup k Číně, kam nyní odlétá. Ale zkuste se někdy oprostit od vašich politických preferencí. Zůstane tu jen ekonomická realita. A ta je taková, že loni čínské investice v Česku skutečně poklesly (o zhruba 200 milionů korun). Zemanova očekávání o boomu čínských investic tak zaostávají za očekáváním.

Můžete z toho mít klidně škodolibou radost, ale pak je tu druhá strana mince. A to jsou české investice v Číně. Na úspěchu podnikání v Číně dnes stojí úspěch pěkné řádky firem. Mimo jiné i mladoboleslavské Škody Auto, jejíž šéf Bernhard Maier je členem Zemanovy delegace. A je to dobře. Pravděpodobně bude i u oficiálního setkání Zemana s čínským prezidentem a to je dobrá zpráva. S úspěchem škodovky do značné míry stojí i padá česká ekonomika. A v Číně, kde jsou vazby na nejvyšších místech důležité, nepochybně podobná schůzka pomůže.

Nezapomeňte, že škodovka vyrábí své vozy v Číně ve společných závodech Volkswagenu a čínského státu. Němci do Číny posílají jednu delegaci za druhou. Pokud to dělá náš životně důležitý partner, není důvod, aby se něčeho podobného Češi štítili.

sinfin.digital