Během rekonstrukce Veletržního paláce se umělecké sbírky přestěhují do Drážďan. Další města jsou v jednání

ČTK

adg

Národní galerie v Praze (NG) zapůjčí část uměleckých sbírek z Veletržního paláce do Drážďan. Tamní Státní umělecké sbírky Drážďany (SKD) by mohly díla z Prahy vystavovat v době, kdy se bude Veletržní palác rekonstruovat. Ředitel NG Jiří Fajt ČTK řekl, že díla ze Sbírky moderního a současného umění by měla být mimo své stálé umístění ve Veletržním paláci přibližně tři roky, v letech 2020 až 2023. V jednání jsou i další evropská muzea a galerie, kde by se díla mohla v té době prezentovat.

Ředitel NG Jiří Fajt plánuje přestavbu Veletržního paláce několik let, nedávno pro ideu získal také podporu současné vlády. Peníze, přibližně miliarda korun, by na ni měly jít z nového vládního programu, který čeká na schválení. "Poté, co ministerstvo kultury uvolní slíbené peníze na architektonickou soutěž, vyhlásí ji NG ještě do konce letošního roku," řekl ředitel. Z mezinárodní vyzvané soutěže by měl rád vítěze do poloviny příštího roku a s dvěma lety počítá na projektovou přípravu.

Pražská ODS chtěla odvolávat radní a řešit okruh. Většina zastupitelů raději ani nepřišla, jednání skončilo po dvou minutách

sinfin.digital