Byla lávka v Troji časovaná bomba? Lana byla poškozená, potvrdili experti

raz

Příčina včerejšího zřícení Trojské lávky se stále vyšetřuje. Zástupci Technické správy komunikace dnes potvrdili, že stavba prošla řádnými kontrolami a nic nenasvědčovalo tomu, že by měla spadnout. V minulosti už ale upozornili na to, že některá lana, která nesla panely lávky, byla poničená. Na tiskové konferenci dnes odborníci také potvrdili, že do lávky zatékalo a že kontrola hlavních nosných lan nebyla možná.

„Za celou dobu až do včerejšího dne (soboty) do 13:16 žádný z údajů nezaznamenal nějakou výraznou odchylku, zejména průhybu, která by indikovala zřícení lávky. Tam skutečně došlo k něčemu, co zatím nedokážeme pojmenovat," řekl Václav Hvízdal z firmy Pontex, která se zabývá mostními konstrukcemi.

Loni ve své zprávě pro TSK magistrát uvedla, že průzkum zjistil vážné oslabení lan, na kterých panely lávky drží, velkým problémem byla také koroze přepínacích lan, na nichž byla patrná už tehdy řada poruch. Testy pak pravidelně ukazovaly postupné zhoršování stavu, stojí ve zprávě. Poslední kontrola proběhla 6. listopadu, kdy se ověřovalo působení počasí na stavbu. 

sinfin.digital