Cena nových bytů v Praze vyskočila o víc než pětinu. Zájemců ale nijak neubývá

ČTK

raz

Průměrná nabídková cena nových bytů v Praze na konci června meziročně vzrostla o 22,5 procenta na 92.600 korun za metr čtvereční. Počet volných bytů v nabídce developerů klesl meziročně zhruba o desetinu na 4259. Vyplývá to z údajů poradenské společnosti Deloitte, které má ČTK k dispozici. Téměř pětinu bytů v květnu a červnu prodal Central Group.

„Ceny nových bytů vstupujících do nabídky jsou čím dál vyšší. Stojí za tím stoupající ceny pozemků a stavebních prací, ale také daňové zatížení rezidenčního trhu. I přes zdražování je ale poptávka pořád silná," uvedl Petr Hána z oddělení nemovitostí Deloitte.

Podle jednatele portálu CenovaMapa.org Milana Ročka se stále nejvíce obchoduje s menšími byty, protože jich je v nabídce nejvíce a s růstem cen se snižují i možnosti kupujících. "Nejčastěji si je pořizují lidé jako investici. Nejčastějším kupcem menších bytů jsou stále čeští klienti a jejich skladba je velmi různorodá. Roste ale i podíl zahraničních kupců. Vzhledem k nízké nabídce a stabilní poptávce je dnes naprostá většina bytů nakupována takzvaně z papíru, tedy ve fázi, kdy ještě nestojí," doplnil Roček.

Záhadná nehoda v Jateční jako účtování mafiánů? Mrtvý podnikatel posílal miliony do čistírny peněz

sinfin.digital