Cyklisté znovu sbírají podpisy proti zákazu kol v pražském centru. Zdá se jim zbytečný

ČTK

adg

Iniciativa Auto*Mat sbírá podpisy pod druhou petici proti zákazu kol v centru Prahy. Objízdné trasy, kterými by měli cyklisté projíždět místo pěších zón, jsou podle iniciativy z hlediska bezpečnosti rizikovější. Zároveň iniciativa považuje omezení za neodůvodněné kvůli nízkému počtu srážek cyklistů s chodci na centrálních pěších zónách. 

Praha 1 na konci loňského roku představila podobu omezení jízd cyklistů, která by měla platit od 1. dubna denně od 10:00 do 17:00 hodin. Omezení se má týkat hlavně oblasti kolem spodní části Václavského náměstí, náměstí Republiky a Staroměstského náměstí.

"Návrh Prahy 1 podle spolku Auto*Mat nedává smysl - znevýhodní cyklisty a výrazně zhorší jejich bezpečnost. Navržené objízdné trasy totiž představují jedny z nejnebezpečnějších úseků ve městě," píše Auto*Mat s odkazem analýzu, kterou si nechal zpracovat pražský magistrát. Například ulici Na Příkopě bude nutné objet Jindřišskou a Panskou směrem na Ovocný trh. Směrem na západ zase objížďka povede Vodičkovou a Lazarskou na Národní třídu.

Předvolební průzkumy pro prezidentské volby 2018 slibují napětí. Šance jsou dle čísel vyrovnané

sinfin.digital