Dopravní podnik chce nové muzeum MHD. Vzniknout by mělo v bývalé vinohradské vozovně

ČTK

luš

Pražský dopravní podnik (DPP) zpracovává studii přestavby bývalé vinohradské vozovny v areálu Orion na muzeum MHD. Důvodem je nedostatečná kapacita muzea MHD ve Střešovicích. ČTK to sdělila mluvčí DPP Aneta Řehková. Studie má vymezit stavební a technické možnosti areálu, náklady přestavby a prověřit možnost získat na úpravy dotaci. Materiál by měl být hotov v lednu příštího roku. DPP upraví rovněž expozici v muzeu ve Střešovicích.

„Areál bývalé vozovny Vinohrady nabízí vhodné řešení, neboť je ve vlastnictví DPP, je poměrně dobře udržovaný, historicky cenný a v atraktivní lokalitě s pěší dostupností MHD včetně metra. Tyto předpoklady by se těžko hledaly u jiných objektů či pozemků,“ uvedla Řehková.

Nové muzeum by představilo návštěvníkům témata z historie i současnosti MHD, pro které nezbývá prostor v expozici ve vozovně Střešovice. V novém prostoru by mělo být víc interaktivních prvků i akcí pro veřejnost.

Tematicky by měla být výstava rozdělena do několika skupin. Jednou z nich je například řízení dopravy, kde si budou moci návštěvníci vyzkoušet práci dispečerů. Další oblastí je bezpečnost dopravy nebo její technická část. Rovněž tu bude interaktivní dopravní herna, kde si lidé vyzkouší ovládání jednotlivých druhů dopravních prostředků.

Ve vozovně by mohla být také výstavní síň nebo zázemí pro prezentaci, údržbu a opravu historických vozidel, pro kterou není prostředí ve Střešovicích nejvhodnější.

sinfin.digital