Historické unikáty na Pražském hradě. Českou státnost připomenou korunovační klenoty i Zlatá bula sicilská

ČTK

lup

Zlatá bula sicilská, evangeliář z 9. století nebo takzvaný poklad z Lumbeho zahrad budou v polovině ledna vystaveny na Pražském hradě. Výstava V základech státnosti bude první z velkých výstav, kterými bude připomenuto výročí 100 let od vzniku Československa. Navazovat na ni bude vystavení korunovačních klenotů a další významné expozice s unikátními předměty.

Výstava V základech státnosti bude pro veřejnost zdarma otevřena od 10. do 15. ledna. Krátký čas jejího trvání Novák zdůvodnil vzácností vystavených originálů. Označil ji za unikátní a svým významem srovnatelnou s vystavením korunovačních klenotů.

Rozdělena bude na tři okruhy. V prvním bude představen výběr rukopisných památek z majetku Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze, které jsou uschovány v Archivu Pražského hradu. Lidé si tak budou moct prohlédnout evangeliář, který vznikl v západní Evropě po roce 870 a byl korunovačním evangeliářem Karla IV. K vidění bude i Svatovítský evangelistář z konce 11. století, který objednal a hradnímu chrámu daroval první český král Vratislav II., či Svatovítská apokalypsa ze stejné doby. Představen bude i vzácný Dražický kodex, který obsahuje i Kosmovu kroniku s legendou o povolání Přemysla Oráče.

sinfin.digital