Horko na magistrátu. Vlivný pražský politik potichu zorganizoval miliardový tendr

vkr

Vlivný pražský radní a místopředseda ČSSD Petr Dolínek se postaral o pořádný rozruch na pražském magistrátu. Náměstek primátorky Krnáčové totiž loni na podzim nechal prostřednictvím Technické správy komunikací (TSK) tiše vypsat tendr na úklid komunikací za miliardy korun. Soutěž přitom byla zorganizována jen den předtím, než město získalo díky obchodní transakci plnou kontrolu nad společností Pražské služby. Dolínek na dotazy INFO.CZ nereagoval. 

Existenci tendru, který bude zrušen, potvrzuje i radní Jan Wolf. „Je pravda, že pan Dolínek o tom nikomu neřekl, na druhou stranu se však sluší podotknout, že měl tuto záležitost ve své gesci. Ovšem jednalo se o několik miliard korun a Rada o tom nejspíše vědět měla," řekl pro INFO.CZ Dolínkův kolega z Magistrátu. Dodal, že Rada hlavního města Prahy o tomto tendru dnes jednala a navrhla jeho zrušení s tím, že se zakázka zadá in-house. 

To byl ostatně také důvod, proč Praha chtěla získat plnou kontrolu nad Pražskými službami. Tato transakce totiž magistrátu umožní, aby mohl zakázku na úklid komunikací udělovat přímo, nebude tak muset vypisovat tendr a ve výsledku ušetří značné finanční prostředky. "Je to absurdní a doufám, že jde jen o neprofesionalitu. Jedním z hlavních důvodů, proč jsme chtěli získat 100procentní podíl v Pražských službách, byla možnost zadávat velké zakázky v režimu in-house a tím městu ušetřit miliardy. Pražské služby jsme ovládli, ale pak je bez vědomí rady vypsán tendr za 14 miliard. To je neskutečné!" řekl INFO.CZ primátorka Adriana Krnáčová.

Praha koupí vlakovou stanici v Bubenči. Bude z ní restaurace nebo komunitní centrum

sinfin.digital