Krnáčová chce převzít nemocnici Na Františku, naráží na odpor Čižínského

ČTK

Info.cz

Primátorka Adriana Krnáčová chce z městského rozpočtu vyčlenit prostředky na provoz Nemocnice Na Františku. Už dříve vyzvala městskou část Praha 1, aby nemocnici, která je spádová pro obyvatele dvou velkých městských částí (Praha 1 a Praha 7), převedla do majetku hlavního města Prahy.

Vyčleněním peněz chce Krnáčová Prahu 1 zároveň přimět k tomu, aby zrušila tendr na provozovatele nemocnic. Chystá proto rovněž deklaratorní memorandum, které by podepsali zástupci magistrátu a radnice. Proti těmto snahám se staví především organizátoři referenda o osudu nemocnice, kteří již nasbírali dostatek podpisů pro jeho konání. Za referendem stojí mimo jiné starosta Prahy 7 Jan Čižinský. Podle starosty Praha 1 Oldřicha Lomeckého jde ovšem o čirý populismus, protože Čižinský se chce stát po příštích volbách primátorem.

Praze 1 dosud dorazily v tendru na provozovatele nemocnice dvě nabídky. Jednu poslala společnost Nemos Group ze skupiny Penta a druhou společnost Privamed. Nemos Group nabídla jednu korunu, Privamed 12 milionů. K oběma částkám je třeba připočíst ještě roční nájemné šest milionů, které si podmiňuje v podmínkách tendru radnice. Informace o průběhu řízení by měli dostat ve čtvrtek jako informativní materiál pražští zastupitelé.

sinfin.digital