Krnáčová se postavila radě hlavního města. Zabránila tak zablokování magistrály

ČTK

raz

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) využila zákon o hlavním městě a pozastavila rozhodnutí rady týkající se proměny magistrály. Vadí jí nekonkrétnost materiálu. Krnáčová to řekla na dnešní tiskové konferenci. Na magistrále měli být seřízeny semafory nebo přibýt přechody a pruhy pro cyklisty. Podle kritiků ovšem takové úpravy nedávají smysl a přinesly by kolaps dopravy v celé Praze. Centrum je už tak značně dopravně přetížené a neodborné zásahy by centrum metropole proměnily v obrovské parkoviště.

Dokument projednají zastupitelé. Na úterním jednání pro materiál hlasovali pouze zástupci ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN). Podle náměstkyně primátorky Petry Kolínské (SZ/Tropjkoalice) jde primátorka s kanonem na vrabce a řidiči úpravy nepoznají.

„Rozhodla jsem se poprvé během svého funkčního období využít zákona o hlavním městě Praze, který mi umožňuje pozastavit usnesení rady v případě, pokud se domnívám, že je špatné, a o tom jsem já i celý klub ANO přesvědčena,“ řekla Krnáčová.

Zástupcům ANO vadí nekonkrétnost schváleného materiálu. „My jsme pro zlidštění magistrály, ale proti zacpání Prahy. Požadovali jsme, aby byl materiál přerušen, dokud nebudou hotovy vizualizace konkrétních opatření, protože schválený tisk je velmi obecný a nikdo teď neví, jaké budou úpravy a jaké to bude mít důsledky,“ řekl poslanec a zastupitel Patrik Nacher (ANO). Změny na magistrále je navíc prý možné dělat až po dostavbě vnitřního a vnějšího okruhu.

Unijní ombudsmanka kritizuje Jourovou: Vyjádření k Čapímu hnízdu bylo proti závazkům komisařky

sinfin.digital