Libeňský most se v noci uzavře. Praha chce předejít dalšímu zřícení, politici zuří

urm

raz

Až do odvolání bude od noci uzavřený Libeňský most v Praze. Podle úřadů je v havarijním stavu. Zákaz vjezdu se dotkne jak řidičů osobních aut, tak tramvají. Některé budou kvůli tomu muset měnit trasy. U některých pražských politiků vyvolala celá akce pobouření. Starosta Prahy 8 Roman Petrus, do jehož městské části most vede, si postěžoval, že do posledních chvíle o uzavření nevěděl. Z prvních reakcí se zdá, že o oznámení, které učinil radní za ČSSD Petr Dolínek, nevěděli ani ostatní pražští politici.

Nutná oprava části Libeňského mostu, která je v havarijním stavu, potrvá nejméně tři týdny, možná i déle. U jiných mostů přes Vltavu uzavření nyní nehrozí. Novináře o tom odpoledne informovali právě Dolínek (ČSSD) a šéf Technické správy komunikací (TSK) Petr Smolka

Most bude uzavřen v jednu hodinu po půlnoci. Most je dlouhodobě ve velmi špatném stavu, jeho část nyní byla na základě aktuálních měření přesunuta do kategorie havarijní. Nejde přímo o úsek vedoucí přes řeku, ale o část soumostí na břehu směrem k Palmovce. Město plánuje celkovou rekonstrukci, nyní čeká na vyjádření ministerstva kultury, které posuzuje památkovou ochranu kubistického mostu. Podle informací Technické správy komunikací (TSK) jsou v havarijním stavu v Praze tři mosty, další desítky jsou ve špatném stavu. Loni se zřítila lávka v Troji.

sinfin.digital