Metro C do Čakovic se třemi novými stanicemi? 12 let práce a náklady 16 miliard, uvádí analýza

ČTK

lup

Stavba zvažovaného nového úseku metra C z Letňan do Čakovic by trvala 12 let a stála by 16 miliard korun. Trasa metra by se prodloužila o 3,5 kilometru, vznikly by na ní tři další stanice. Vyplývá to z analýzy firmy Metroprojekt pro pražský dopravní podnik (DPP) a magistrát. Její závěry má k dispozici ČTK. Praha naposledy zprovoznila před asi třemi lety úsek trasy A z Dejvic do Motola.

Vytvoření analýzy zadal DPP v loňském roce. „Není to snaha oslabit význam stavby trasy D, ta je prioritní, ale zahájit projektovou přípravu. Pro rozvoj Letňan a Čakovic je to důležité řešení, které odlehčí dopravě,“ řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

První na trase by byla hloubená stanice Sídliště Letňany vybudovaná podél Tupolevovy ulice, a to v hloubce 11,4 metru. Využívat by ji mohli místní obyvatelé i zákazníci a zaměstnanci nedalekého obchodního centra. Rovněž hloubená by byla stanice Nové Letňany u ulice Veselská, kde by byla 19 metrů pod povrchem. Obsloužila by oblast severní části sídliště. Konečná v Čakovicích by byla jako jediná ražená a v hloubce 28,6 metru.

Výhrůžky i slzy. Taxikáři se na Strahově drsně pohádali kvůli schůzce s Babišem, podívejte se na video

sinfin.digital