Mlží Muslimská obec v Praze okolo svého financování? Několik nesrovnalostí v jejím fungování

Lukáš Lhoťan

Kolega novinář Jiří X. Doležal se ve svém komentáři zamýšlí nad tím, proč krátce před volbami vyšel v MF Dnes článek o bývalém pražském imámovi Sameru Shehadehovi. A ptá se, jestli nejde o manipulaci před volbami, když policie obvinila Shehadeha již loni na podzim.

Nemohu říci, jestli jde či nejde o manipulaci. Nejsem vyšetřovatel BIS, abych to dopodrobna věděl, ale podle mého soukromého názoru o manipulaci nejde. Spíše jde o logický výsledek toho, že v pátek 19. ledna zveřejnil web Seznamzpravy.cz text: Policie obvinila tři Čechy, kteří se dali na stranu teroristů. V článku ovšem nebyly žádné podrobnosti o obviněných a bylo logické, že se novináři z jiných medií začali pídit po informaci, kdo jsou ti obvinění. To, že jako první se k nim dostala a zveřejnila je MF Dnes, bylo výsledkem dobré práce jejich novinářů. Na druhou stranu si položme otázku: kdyby to redakce MF Dnes nezveřejnila okamžitě, jakmile tyto informace získala, a počkala by třeba až bude po prezidentských volbách, nebyla by pak obviňována naopak z toho, že stranila Jiřímu Drahošovi?

V článku Jiřího X. Doležala mne ovšem zaujalo několik citací. Například tvrzení, že: „Zpravodajci se tehdy – přes šifrování a omezený okruh adresátů výzvy – k zprávě dostali a začali ‚imáma‘ sledovat. On totiž těch sporných aktivit měl více.“

Setkal jsem se s obviněným pražským imámem: samotářský radikál, který trousil klišé

sinfin.digital