Nejdražší wifi v Praze? Operátoři brání síť za 2,5 milionu, připojit se podle nich půjde i na Petříně

ČTK

raz

Bezdrátové připojení k internetu prostřednictvím sítě wi-fi budou lidé moci využívat nejen ve vozech lanovky, ale i ve velké části petřínského parku. Novinářům to dnes řekl generální ředitel městské společnosti Operátor ICT Michal Fišer. Firma spolu s vedením Prahy v poslední době čelila kritice kvůli ceně 2,3 milionu korun na vybudování sítě. Kritikům přišel projekt předražený. Radní na dnešním jednání však odmítli záměr revokovat s tím, že cena je s ohledem na rozsah pokrytí odpovídající. Síť by mohla začít fungovat začátkem příštího roku.

„Není pravda, že děláme wi-fi připojení pouze v lanovce. Projekt má za cíl udělat vysokorychlostní připojení v parku na Petříně," uvedl Fišer s tím, že za cenou i technickým řešením si společnost stojí. Ředitel dodal, že součástí projektu je vybudování optické infrastruktury, která povede podél trati lanovky. Ta bude mít poměrně vysokou kapacitu, takže kromě wi-fi sítě zajistí i další funkce.

Součástí zakázky je pětiletá záruka na komponenty. Další náklady pro městskou kasu bude znamenat provoz sítě, tedy například elektřina nebo data. Jejich výše vzejde z výběru dodavatele, podle Fišera by se mohlo jednat o částku od 200.000 do 400.000 korun ročně.

Kolem horní a dolní stanice lanové dráhy by pokrytí mělo dosahovat kolem 300 metrů od vysílačů. Mimo stanice potom 100 až 200 metrů podle momentálních podmínek. Najednou by se mohlo připojit 200 až 300 uživatelů, výhledově pak až 500. Operátor ICT časem počítá také s umístěním dalších wi-fi vysílačů například kolem rozhledny nebo Růžového sadu.

Podle Fišera je větší datová kapacita dána i tím, že Operátor ICT vyšel vstříc dalším organizacím města. Například dopravní podnik se na optické kabely bude moci připojit v případě poruchy na vlastní infrastruktuře. Výhledově bude moci lepší připojení k internetu využít také Štefánikova hvězdárna.

sinfin.digital