Praha chce zavést MHD i do tunelů. Mezi Smíchovem a Dejvicemi bude jezdit zkušební linka

ČTK

adg

Praha plánuje zavést ve zkušebním provozu novou autobusovou linku, která pojede ze Smíchova do Dejvic Strahovským tunelem. Důvodem je nynější uzavření výstupu z metra B Anděl a v roce 2018 plánovaná výluka provozu tramvají z Újezdu na Malostranskou. Vyplývá to z materiálu, který mají v úterý projednat pražští radní. V případě schválení začne spoj jezdit 30. října 2017 a provoz skončí 16. února 2018. O zavedení spoje tunely městského okruhu se mluví dlouhodobě, město jej dosud odmítalo jako neopodstatněný.

Organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD, navrhla tři varianty. Všechny počítají s intervalem deset minut ráno a 15 minut dopoledne. autobusy by jezdily pouze od 6:00 do 20:00.

Podle první varianty by autobus číslo 126 jel z Na Knížecí přes Anděl, Vozovnu Střešovice, Prašný most a Vítězné náměstí na Dejvickou. Náklady na zkušební období by byly asi 1,7 milionu korun, roční potom 12,3 milionu. Cesta ze Smíchova do Dejvic by se zrychlila o asi 9,5 minuty. Problémem je však nedostatečná kapacita některých ulic i terminálu Na Knížecí. S nárůstem počtu spojů na Dejvické navíc nesouhlasí Praha 6.

Do Prahy se vrací mladší příbuzný trolejbusu. Zkušební trasa elektrobusu vznikne na Proseku

sinfin.digital