Praha má málo policistů. Během adventu se potýkají s obrovským množstvím přesčasů

Adéla Gálová

Znamená příchod vánočních svátků významnou zátěž pro pražskou infrastrukturu? Je na místě být ostražitější, a koho se případná nebezpečí týkají nejvíce? O tom, že i pro českou policii může být tento čas malou noční můrou, mluvil pro Info.cz redaktor serveru Policista.cz Lukáš Heinz, který má k problematice policejní činnosti blízko.

Jak vypadá průměrný den řadového policisty v čase adventu? Mění se priority a stanoviště, na která je vysílán – a jak případně?

Záleží na tom, u jaké služby je policista zařazen. Jinak vypadá den policisty hlídkové služby, jinak den kriminalisty nebo policejního vyšetřovatele. Obecně lze říci, že v předvánoční době jsou všichni policisté vytížení mnohem více, než v běžné části roku. Souvisí to s zvýšeným pohybem obyvatel v centrech měst, nákupních centrech a s vyšším dopravním ruchem. Priority se samozřejmě mění. Je zapotřebí většího počtu policistů v místech, kde dochází ke zvýšenému pohybu obyvatel. Vzhledem k současným možným hrozbám je také potřeba zvýšené ochrany vysoce exponovaných veřejných míst.

Praha dostane mapu míst, kde chybí občanská vybavenost. Pomůže při dalším územním budování

sinfin.digital