Praha má první bytový dům, který recykluje pitnou vodu.

Info.cz

Praha má první dům, který dokáže recyklovat pitnou vodu. Stojí v komplexu Botanica v pražských Jinonicích a je vybaven systémem pro hospodaření s použitou, takzvanou šedou vodou z koupelen. 

Šestipodlažní bytový dům Botanica K se sedmým ustoupeným podlažím je rozdělen na dvě samostatné nadzemní sekce propojené společným suterénem, v němž jsou umístěny sklepy, parkovací stání a technické zázemí domu. V obou sekcích domu je pouhých 64 bytů o velikosti 1+kk až 4+kk.

Stejně jako ostatní domy developera i tento je navržen v nízkoenergetickém standardu, což znamená důkladně zateplený obvodový plášť budovy, kvalitní okna a solární termické kolektory pro předehřev teplé vody, umístěné na střeše. Jedno ze zelených řešení je však zcela unikátní. Počítá se systémem pro hospodaření se šedou vodou, v rámci kterého bude pro splachování toalet využita přečištěná voda z umyvadel, van a sprch. U domu bude navíc umístěna akumulační nádrž pro zachycování dešťových vod, jenž mohou být dále využity pro zalévání zeleně v okolí domu.

Protože společnosti Skanska záleží na kvalitě a ohleduplnosti k životnímu prostředí, jako první developer v Čechách se rozhodl prověřit budovu Botanica K (1, 2) nezávislou třetí stranou. Původně britská, mezinárodně uznávaná certifikace BREEAM, probíhá v různých fázích životního cyklu projektu a provádí se na základě stanovených měřítek kvality. Hodnotí se způsob řízení stavby, úspory energie, hospodaření s vodou, požadavky na kvalitu vnitřního prostředí (zdraví a tepelné pohody), znečištění okolí vlivem provozu budovy, dopravy uživatelů do budovy, použití stavebních materiálů, nakládání s odpady a mnoho dalších kritérií. S tímto bytovým domem developer cílí na certifikát BREEAM s tříhvězdičkovým hodnocením Very Good.

sinfin.digital