Praha se dočká nových záchytných parkovišť. Výstavba projektu se vyšplhá na 50 milionů

ČTK

bau

Technická správa komunikací (TSK) by letos mohla otevřít pět parkovišť. Jejich celková kapacita bude 506 míst a předpokládaná cena je 50 milionů korun. Projekty čekají na stavební povolení, u jednoho z nich je nutné odkoupit část pozemku. Uvedla to dnes mluvčí TSK Barbora Lišková. 

Systém záchytného parkování v Praze nyní zahrnuje 19 parkovišť s kapacitou kolem 3500 stání. Největší z pěti chystaných parkovišť by mělo vzniknout v Jankovcově ulici. Na parkovišti by mělo být 194 míst, odhad ceny je 25 až 30 milionů korun. Další parkoviště TSK připravuje v Běchovicích, Braníku, Lipencích a Hostivaři.

Magistrát současně připravuje zvýšení kapacity dvou stávajících záchytných parkovišť. Na Zličíně by navýšením počtu stání měl vzniknout společný objekt pro parkoviště a autobusový terminál. Praha také vykupuje pozemky pro stavbu parkovacího domu na Černém Mostě na místě nynější parkovací plochy.

Město také jedná s Kongresovým centrem Praha (KCP) o využití parkoviště v jeho podzemních garážích. O smlouvě s KCP na zřízení podzemního parkoviště v jeho budově by měli radní jednat na přelomu února a března.

Problémem metropole je dlouhodobě nedostatek záchytných P+R parkovišť, primárně určených pro mimopražské řidiče, kteří na nich nechají auta a dále do centra města jedou MHD. Praha ohledně nedostatku záchytných parkovišť v minulosti opakovaně čelila kritice Středočeského kraje. Region mimo jiné Prahu vyzýval, aby nezaváděla parkovací zóny v městských částech do doby, než budou záchytná parkoviště vybudována.

sinfin.digital