Praha žije masopustem. Kam se vydat za průvodem masek a za živou hudbou?

ČTK

raz

Prahou dnes projde nejeden průvod masek, začíná masopustní veselí. Pokračovat bude i příští víkend. Za maškary na muziku a zabijačkové dobroty mohou tento víkend lidé přijít na Letnou, do Karlína, Kbel nebo Ctěnic. Příští týden masopust ovládne i Žižkov, Malou Stranu a den před Popeleční středou i Břevnov. Masopust tradičně začíná svátkem Tří králů a pokračuje až k Popeleční středě, která letos vychází na 14. února, kdy začne období půstu před Velikonocemi.

Velké masopustní veselí slibuje dnešní program na Letné. Před kostelem svatého Antonína na Strossmayerově náměstí se dopoledne sejdou masky s masopustní kapelou a odstartují program průvodem ulicí Milady Horákové. Lidé se mohou těšit na několik představení v Národním zemědělském muzeu a Galerii Scarabeus.

Za maskami je možné dnes vyrazit i na Karlínské náměstí, do Kaizlových sadů a Karlínského Spektra. Na děti zde čeká několik pohádek a dílničky, dospělí se mohou těšit na koncerty. Park ve Kbelích láká návštěvníky na slané a sladké dobroty, soutěže pro malé i velké. Celodenní program zde završí volba krále a královny masopustu, průvod maškar a pohřbívání kobyly.

V neděli bude zážitek z masopustu možné prožít v zámeckém areálu Ctěnice, kde organizátoři připravili zabíjačku a vepřové hody, masopustní dílnu pro děti a masopustní obchůzku s divadlem Kvelb. Břevnovský masopust začne dnes maškarním bálem v Kongresovém sále hotelu Pyramida a v úterý 13. února na něj naváže tradiční průvod masek z ulice Bělohorská ke Kulturnímu Centru Kaštan, kde bude zabijačka.

Radnice Prahy 1 připravila na sobotu 10. února masopustní průvod z Loretánského náměstí na Kampu. Průvod a veselici doprovodí Pražský pouťový orchestr. Na masopustní zabíjačku na Kampě mohou lidé přijít ve dnech od 9. do 15. února.

sinfin.digital