Pražská galerie nabízí unikátní podívanou. Zblízka si prohlédnete lidské i hovězí srdce

Nikola Žbirková

V úterý 14. listopadu se v pražské DSC Gallery konala vernisáž k výstavě Žiješ srdcem, která je součástí stejnojmenné kampaně neziskové organizace Loono. Výstava poběží do konce listopadu a vyvrcholí charitativní dražbou. Mezi umělce, kteří se do projektu zapojili, patří i taková jména, jako jsou třeba Maxim Velčovský nebo Liběna Rochová. Návštěvníky však asi nejvíce zaujmou opravdová naložená srdce…

Jak často máte příležitost prohlédnout si lidské srdce v nálevu? Pokud nejste zrovna student lékařské fakulty, tak asi moc často ne. Pokud vás láká se nejen na lidské, ale třeba i hovězí srdce podívat, zavítejte do konce listopadu do pražské DSC Gallery na výstavu Žiješ srdcem. K vidění je toho ale mnohem víc.

Výstava nabízí nejen lidské, hovězí a vepřové srdce v nálevu, ale zejména díla designová a umělecká od předních osobností české scény. „Pozvání do projektu přijali přední čeští designéři napříč obory. Vznikla tak unikátní sestava autorů, z nichž každý svým vlastním rukopisem a specifickou technikou zpracoval jednotné téma propojující výstavu. Různorodost exponátů reflektuje odlišné vnímání srdce každého z nás a návštěvníka výstavy vyzývá k zamyšlení nad srdcem vlastním,“ prozradila kurátorka výstavy Michaela Juřenčáková z organizace Loono.

Na výstavě jsou dále k vidění šperky od Markéty Kratochvílové či Janji Prokić, nábytek od Tadeáše Podrackého a objekty studia Zorya, Maxima Velčovského či studia Dechem, hodiny od autorského dua Romana Vrtišky a Vladimíra Žáka, oblečení od Liběny Rochové či Terezy Rosalie Kladošové. Mezi výtvarníky se zapojili Maria Makeeva, Michal Bačák, Viktor Frešo, Tomski a Polanski, Andrej Dúbravský, Michal Cimala, Ašot Haas, Michal Motyčka a David Pešat.

sinfin.digital