Squatteři znovu obsadili usedlost Šatovka v Praze, jsou i na střeše. Na místě zasahují policisté

ČTK

luš

Desítka squatterů obsadila v pátek večer opuštěnou usedlost Šatovka v Šáreckém údolí v Praze. Policisté proti nim zatím nezasáhli, protože squatteři byli i na střeše, takže by mohli být při zásahu zraněni. Dnes dopoledne na střeše zůstávají zřejmě čtyři, hlásí z místa fotoreportérka ČTK. Objekt má policie stále pod dozorem, uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Vlastníkem budovy je městská část Praha 6, která dříve oznámila, že chce dům opravit.

K usedlosti dorazili v pátek policisté a se squattery, kteří se ukryli na střeše budovy, vyjednávali. „Policisté s nimi komunikovali a snažili se je přesvědčit, aby slezli. Následovaly zákonné výzvy, které však (squatteři) také neuposlechli,“ popsal situaci Daněk. Při vyjednávání policistům pomáhali hasiči s výškovou plošinou. Na místě byl podle mluvčího policie i starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Nakonec se policisté rozhodli, že proti lidem v Šatovce nezasáhnou. Hrozilo by podle Daňka zranění squatterů i policistů. Na místě zůstávají policisté i dnes a situaci v areálu usedlosti sledují. Hlídají také, aby do domu nevnikli další lidé.

sinfin.digital