Úřední šiml drtí pražské strážníky. Když vás jen napomenou, musí o tom sepsat protokol

ČTK

urm

Městské policii v Praze zkomplikoval práci nový přestupkový zákon, který platí od července. Strážníci nově nemohou porušení předpisů řešit domluvou.  Namísto domluvy mohou nyní strážníci udělit takzvané napomenutí, o kterém však musí napsat protokol, což znamená větší administrativní zátěž.

"Vyřešení přestupku na místě strážníkovi zabere daleko více času a vyžaduje si více pomůcek a tiskopisů," uvedla mluvčí. Některé přestupky už strážníci navíc podle ní nemohou řešit na místě a musí je rovnou posílat do správního řízení. To se týká například přestupků proti tržnímu řádu nebo některých přečinů taxislužby. Strážníci se s novými pravidly průběžně seznamují.

Změny se podle mluvčí už promítají i do statistik počtu řešených případů. "Zejména u bagatelních přestupků byla domluva poměrně dosti využívaný způsob řešení," uvedla Seiertová. Kromě toho se podle ní strážníci více setkávají s tím, že lidé odmítají přečin řešit na místě. Strážníci poté musí případ zdokumentovat a předat k řešení správnímu orgánu, tedy magistrátu.

Poslanci na tom budou hůř než uklízečky, prorokoval Zeman před studenty. Dostal ptačí budku a nula dotazů

sinfin.digital