Vznik vládní čtvrti je „pitomost", převod turismu pod kulturu naivita, nešetří odborníci Babiše

ČTK

raz

Za rizikové považují opoziční politici a odborníci snahu premiéra Andreje Babiše převést agendu cestovního ruchu pod ministerstvo kultury. Kritizují také jeho zamýšlenou výstavbu vládní čtvrti a zpřístupnění dnešních sídel ministerstev v historických objektech. "Pokud vláda myslí vážně převod agendy cestovního ruchu pod resort kultury, bude to zásah, na nějž není nikdo připraven, byť se o této alternativě mluví posledních 15 let," řekl ČTK Marek Pokorný, expert ODS na kulturu a ředitel centra současného umění PLATO Ostrava.

Jako riziko takový nápad, který Babiš zmiňoval již před několika lety a před ním někteří ministři kultury, vnímá i ředitelka Otevřené společnosti Marta Smolíková. „Vláda tím sice navýší rozpočet ministerstva kultury, to ale nemusí znamenat, že na kulturu bude více peněz," řekla ČTK.

Podle Pokorného má programové prohlášení Babišovy vlády „neskonalý půvab naivního pukrlete". Těší ho, že základní motivy, které pro resort on prosazuje v posledních letech, jsou v programovém prohlášení brány jako samozřejmost - zvýšení rozpočtu k jednomu procentu státního rozpočtu bez výdajů na církve, zvýšení platů zaměstnanců v kultuře, aktivní spolupráce ministerstev školství a kultury, plnění metodické role při dotačních programech, potřebnost institutu zvláštní právnické osoby pro činnost v oblasti kultury nebo revize seznamu památek.

OLAF vyšetřil Babišovu kauzu Čapí hnízdo. Případ teď mají v rukou české úřady

sinfin.digital