Barrandov jako dezinformační TV? Je neobjektivní, tvrdí právník, ČT ve sporech může uspět

Adam Kotrbatý

Lze TV Barrandov spojovat s ryze dezinformačními médii? Podle odborníka na mediální právo Aleše Rozehnala není takové škatulkování efektivní. Mnohé však podle něj naznačuje, že vysílání televize je neobjektivní a nevyvážené. Na dezinformace ve vysílání Barrandova se ptali diváci v rámci konference o problému falešných zpráv, již minulý týden hostila Právnická fakulta Univerzity Karlovy, a které se Rozehnal také zúčastnil.

„Pokud Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) dospěje k závěru, že vysílání je neobjektivní a nevyvážené, čemuž mnohé naznačuje, měla udělit přiměřeně tvrdou sankci, byť nikoli likvidační. Pokud RRTV dospěje k tomu, že byl porušen zákon, měla by dostatečně razantně dát najevo, že byly překročeny mantinely, jejichž nerespektování nebude tolerovat,“ domnívá se v rozhovoru s INFO.CZ právník Aleš Rozehnal.

Zároveň tvrdí, že není škodlivé, pokud má médium vyhraněnou editoriální politiku. Problém podle něj nastává, když je součástí této politiky produkce nepravdivých zpráv, které ničí důvěru v základy demokracie.

Orbán s Putinem jako ničitelé Evropy. Jaký je jejich vztah a proč jsou nebezpečím pro EU?

sinfin.digital