Česká televize a Economia se ohradily proti Zemanovým útokům. Považují je za nepřijatelné

ČTK

lup

Česká televize i vydavatelství Economia odsoudily útoky na média v dnešním inauguračním projevu prezidenta Miloše Zemana. Prezident obvinil média z pokusů o manipulaci veřejnosti a neobjektivnosti. Představitelé ČT i Economie ČTK sdělili, že odmítají Zemanova nařčení, útoky na nezávislost médií jsou podle nich nevhodné. Zemanovy útoky na novináře odsoudili i někteří politici.

Prezident v projevu uvedl, že novináři Economie si nezaslouží úctu a lidé je nemají brát vážně. Zdůvodnil to tím, že vydavatelství patří podnikateli Zdeňku Bakalovi, kterého obvinil z tunelování těžařské firmy OKD. "Odsuzujeme prohlášení prezidenta ČR, že by novináři nakladatelství Economia neměli mít úctu občanů České republiky," oznámil generální ředitel Economie Roman Latuske.

Vedení Economie, která mimo jiné provozuje servery IHNED.cz a Aktuálně.cz a vydává Hospodářské noviny, podle něj bude dále podporovat kritickou a objektivní žurnalistiku. "Novináři našich titulů nehledají senzaci, ale pravdu. Budou pokračovat v tom, co dělají, podle svého nejlepšího vědomí a svědomí," doplnil.

Zemanův útok na média v čase rozpadu politiky: Připravme se na čelní střet. Komentář V. Dostála

sinfin.digital