Dezinformační Parlamentní listy na Facebooku narazily. Sociální síť zablokovala i stránku o Zemanovi

Info.cz

Ondřej Fér

Ze sociální sítě Facebook na několik hodin zmizel profil serveru Parlamentnilisty.cz. Stránka, která měla několik desítek tisíc fanoušků, byla zhruba do 18:00 nedostupná. Parlamentní listy bývají označované za přední české dezinformační médium s největším dosahem. Důvod blokace stránky známý není. Blokace se dotkla i dalších stránek – minimálně se jedná o tu s názvem Miloš Zeman - prezident ČR, která obsah PL sdílela.

„V době, kdy v EU roste tlak na sdělování informací od provozovatelů IT technologií, na zástupce FB nelze dohledat žádný kontakt. Doposud nevíme, kdo nás udal, za co jsme byli zablokováni, zda právem či neprávem. Nemáme šanci na jakoukoli obhajobu nebo nápravu. Mrzí mne, že udavačství se stává zvykem a není pro to obrana,“ uvedl pro INFO.CZ Jan Holoubek, předseda představenstva společnosti Our Media, která Parlamentní listy vydává. 

Facebook blokuje obsah hlavně na základě vlastních vyhodnocení nevhodného obsahu, ale taky po nahlášení profilu nebo stránky ze strany uživatelů.

Šifra mistra Zuckerberga. O důvěryhodnosti médií mají rozhodnout jen tyto dvě jednoduché otázky

sinfin.digital