Kauza „zakázaných“ článků o dotacích na sport: Výzva k odstranění textů je protiústavní, míní právníci

ČTK

lup

Právníci oslovení ČTK nesouhlasí s postupem dozorujícího státního zástupce v kauze fotbalových dotací, který pod hrozbou sankce vyzval server Aktuálně.cz k odstranění textu s informacemi o případu. Podle právníků je výzva protiústavní, pražské vrchní státní zastupitelství jejím zasláním překročilo svou pravomoc a snaží se prolomit zákonnou úpravu. Vydavatelství Economia text původně stáhlo, dnes jej ale na server vrátilo a na žalobce Ondřeje Trčku chce podat stížnost. Podle šéfky zastupitelství Lenky Bradáčové však soudy v obdobné situaci uznaly výzvu za zákonnou a důvodnou.

V kauze kolem obviněného šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty jde o údajnou korupci při rozdělování dotací od ministerstva školství. Dozorující státní zástupce Trčka v pátek zaslal redakci Aktuálně.cz výzvu kvůli článku „Pelta na ministerstvu protlačil i dotaci pro Spartu. Podle policie byly ve hře hned dvě jeho milenky“. Požadoval, aby server do dvou hodin odstranil citace usnesení o zahájení trestního stíhání a také informace umožňující zjištění svědků v dané věci. Podle něj totiž zveřejněné informace závažně zasahovaly do průběhu trestního řízení a mařily jeho účel.

Obdobnou výzvu ohledně čtyř článků na webu od Trčky obdržel také Český rozhlas. Rozhodl se jí nevyhovět a proti případné sankci se chce bránit soudně.

Schillerová není „obyčejná ženská“, je arogantní a pod Babišem dělá kariéru, říká Sobotka

sinfin.digital