Konec internetu? 5 otázek a odpovědí k síťové neutralitě, která má ve Spojených státech namále

urm

Americký regulátor FCC ve čtvrtek odhlasoval konec souboru legislativních opatření známých jako síťová neutralita. Pod nicneříkajícím názvem se v podstatě skrývá sama podstata otevřenosti internetu. Připravili jsme pro vás s využitím serveru Business Insider několik otázek a odpovědí, která celý pojem vysvětlují a zasazují do souvislostí. Důležité je si uvědomit, že jde o situaci, která zatím v Evropě není.

Co je to síťová neutralita?

Je to princip, že k veškerému „provozu“ na internetu by mělo být přistupováno stejně. V podstatě to znamená, že poskytovatelé internetových služeb (telekomunikační operátoři a podobně) nesmí blokovat, či zpomalovat služby a obsah někoho jiného. Takové pravidlo má internet udržet otevřený všem a zachovat jej jako „území“, kde všichni mají stejné šance.

Pokud by takový princip nefungoval, znamená to, že váš poskytovatel internetu by vám mohl zakázat sledovat filmy na Netflixu, nebo vám účtovat poplatky za sledování YouTube. Netflix a Youtube by navíc mohl být nucen platit za to, aby jeho služby nebyly zpomalovány.

Záhada jménem síťová neutralita. Proč zrušení pravidel vrhá stín na budoucnost internetu a vyvolává odpor?

sinfin.digital