Mazat či nemazat. EU řeší, zda má YouTube a Facebook odstraňovat posty, které porušují autorské právo

Lucie Bednárová

Nová legislativa upravující autorské právo v EU, kterou Brusel představil loni na podzim, naráží v Evropském parlamentu na překážky. Europoslanci se dohadují, jakým způsobem upravit pravidla pro online platformy v čele s Facebookem nebo You Tube přicházejícími do styku s obsahem, který je v rozporu s autorským právem. Kontroverzní jsou i další otázky, například exkluzivní práva pro vydavatele. Tzv. online platformám se to nelíbí a v Bruselu mocně lobbují.

Více než 80 dodatků se sešlo k jedinému článku v nové legislativě, kterou v loňském roce připravil Brusel (Evropská komise), a nyní se mu věnují výbory Evropského parlamentu. Článek 13 původního návrhu směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu EU totiž nastiňuje pravidla pro online platformy a jejich nakládání s posty uživatelů – včetně případů, kdy uživatelé zveřejní obsah, který porušuje autorské právo. Původní návrh počítá s jejich mazáním.

Z dodatků, do kterých mohla nahlédnout některá bruselská média, vyplývá, že europoslanci nemají jasno, jak by konečná pravidla pro mazání příspěvků měla vypadat. Skupině sedmi europoslanců se navrhovaná regulace nelíbí vůbec, a požaduje proto, aby byl celý příslušný článek zcela odstraněn. Jiní poslanci zase požaduje, aby se pravidla zmírnila a zavedly se výjimky pro platformy, které umožňují přístup k „velkému množství“ autorských děl. To je příklad YouTube, jehož prostřednictvím mohou uživatelé sdílet autorská videa.

Špidla: Zeman se myšlenkově zasekl, překalkuloval to a může prohrát

sinfin.digital