„Moje děti nemají dovoleny ty sra*ky používat.“ Exmanažer Facebooku tvrdí, že sítě ničí společnost

Info.cz

Sociální média ničí základy fungování společnosti a lidé by si od nich měli dát pauzu. Takto se během vystoupení na Stanfordské univerzitě vyjádřil bývalý viceprezident společnosti Facebook pro růst uživatelské komunity Chamath Palihapitiya. Dodal, že za to, jaké prostředí pomohl vytvořit, cítí obrovskou vinu.

Palihapitiya před akademiky na Stanfordu vystoupil už v listopadu, až v pondělí si ale jeho slov začala všímat média. Zařadil se tak k dalším bývalým funkcionářům Facebooku, kteří v poslední době veřejně kritizovali svého dřívějšího zaměstnavatele. Bývalý produktový manažer Antonio García Martínez se nechal slyšet, že Facebook lže o své schopnosti ovlivňovat jednotlivce za pomoci dat, které o uživatelích shromažďuje. Jeden ze zakladatelů kalifornské firmy Sean Parker pak v listopadu uvedl, že platforma těží ze „slabin psychologie člověka“.

„Myslím, že jsme všichni ve skrytu duše věděli, že se může stát něco špatného, i když jsme si namlouvali, že nejspíš žádné opravdu špatné nechtěné následky nebudou,“ popsal počátky největší sociální sítě její bývalý manažer Palihapitiya, současný ředitel investiční firmy Social Capital.

Kriticky se přitom nevyjadřoval jen vůči Facebooku, ale vůči širšímu prostředí na internetu založeném na „krátkodobých obvodech“ uspokojení ze zpětné vazby. Také podle něj nejde jen o problém americké společnosti, kde je moc sociálních sítí aktuálně žhavým tématem kvůli údajné kampani Ruska před posledními prezidentskými volbami. „Žádná občanská debata, žádná spolupráce: dezinformace a nepravdy. (...) Je to globální problém,“ soudí podnikatel původem ze Srí Lanky, který ve Facebooku působil od roku 2007 do roku 2011.

sinfin.digital