Nad Al-Džazírou se smráká. Katar kvůli diplomatické krizi možná přijde o důležitý mocenský nástroj

Info.cz

ekb

Díky katarské televizní stanici dostal malý stát u Perského zálivu nepochybně věhlas. Právě skrze televizi Al-Džazíru Katar chtěl, aby se jeho bohatství získané z obrovských zásob ropy proměnilo také v globální vliv a větší viditelnost na mezinárodní scéně. Možná právě díky tomuto dvacet let trvajícímu úsilí se Katar stal státem, kde se v roce 2022 bude konat mistrovství světa ve fotbale. Objevují se však obavy, že by současná diplomatická krize Kataru se sousedními zeměmi mohla budoucnost Al-Džazíry ohrozit.

Vysílání katarské televizní stanice u ostatních arabských států mnohdy vyvolávalo rozhořčení. Příkladem je Egypt, který vysílání Al-Džazíry zakázal koncem května. Katarskou televizní stanici obvinil z toho, že podporuje Muslimské bratrstvo, které je nyní v Egyptě zakázáno. Kromě toho Al-Džazíru zablokovala také Saúdská Arábie, Spojené Arabské Emiráty nebo Bahrajn.

Právě tyto arabské země také patří mezi hlavní iniciátory současné diplomatické roztržky. V pondělí přerušily vztahy s Katarem kvůli jeho podpoře extremismu a teroristických organizací, jako je Islámský stát a Al-Káida. Saúdská Arábie navíc katarské televizní stanici odebrala vysílací licenci a kanceláře Al-Džazíry na svém území uzavřela.

Na Hradě ukončím bezpečnostní kontroly, tvrdí Drahoš. Zeman podle něj rozděluje a uráží lidi

sinfin.digital